Eerste gezel WOZ geslaagd

29 april 2024
Publicaties

Sinds de start van het meester-gezeltraject medio 2020, heeft NRVT al een groot aantal nieuwe Register-Taxateurs mogen verwelkomen. Deze instroom bleef tot voor kort beperkt tot de Kamers Wonen en Bedrijfsmatig Vastgoed. Sinds eind december jl. mogen we echter ook de eerste WOZ-gezel aan het rijtje geslaagde gezellen toevoegen.

NRVT sprak met Arno Hermans, WOZ-taxateur bij de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW), over zijn ervaring met het meester-gezeltraject.

Wat heeft je doen besluiten om het meester-gezeltraject voor de Kamer WOZ te volgen?
“Sinds 2019 ben ik als WOZ-taxateur werkzaam bij de BsGW; een dynamische organisatie met een enthousiast WOZ-team waarbinnen je de ruimte krijgt om zelfstandig te opereren. Je dient daarbij wel stevig in je schoenen te staan want werken binnen de WOZ is een hectische omgeving. De organisatie heeft mij destijds gevraagd of ik de functie van WOZ-taxateur wilde vervullen. Een voorwaarde hiervoor was dat ik de daarbij behorende diploma’s zou halen. Die uitdaging ben ik aangegaan. Via het meester-gezeltraject werd ik begeleid door een ervaren Register-Taxateur om zo de vereiste praktijkervaring op te doen als WOZ-taxateur. Via het traject heb ik mij verder kunnen bekwamen en de fijne kneepjes van het vak eigen kunnen maken.”
 
Wat betekent de RT-titel voor jou?
“Het gebruik van de RT-titel is beschermd en betekent dat ik deze titel enkel mag dragen als ik sta ingeschreven in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Voor mij betekent deze titel dat je vakbekwaam bent en het beroep op een ethische wijze uitvoert; waarderingen in vastgoed dienen immers objectief en onafhankelijk tot stand te komen.”
 
Hoe heb je het meester-gezeltraject ervaren?
“Ik heb het gehele traject als heel prettig ervaren. Gedurende het meester-gezeltraject had ik nauw contact met mijn meester Maurice Heiligers. Hij leerde mij alles over het taxeren en waarderen van vastgoed. Tegelijkertijd bouwde ik aan mijn portfolio, bestaande uit 15 taxatierapporten, reflectieverslagen en gevolgde Webinars. Daarnaast had ik gedurende het tweejarige traject een drietal ontwikkelgesprekken met mijn meester, waarbij hij mij vooral in het begin van het traject voldoende handvatten heeft gegeven, heeft bijgestuurd en uitleg heeft gegeven waar nodig. Ik merkte gedurende het traject dat ik meer vrijheid kreeg met het taxeren en daarmee een groter verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelde. Mijn meester hoefde in deze fase vooral nog te controleren. Wij hebben samen heel wat stappen moeten doorlopen en veel geleerd van het gehele traject.”
 
Er wordt momenteel veel aandacht besteed aan vakbekwaamheid binnen WOZ. Wat betekent dit voor jou en voor de organisatie waar je werkt?
“Dat er een nauwe relatie ligt tussen de vakbekwaamheid van WOZ-medewerkers en het maatschappelijk vertrouwen in de WOZ-uitvoering is bekend. Het is belangrijk om goed opgeleide medewerkers te hebben die bijdragen aan de kwaliteit van het WOZ-proces. Bij de BsGW krijg je de mogelijkheid om een gedegen opleiding te volgen en krijg je de ruimte voor eigen initiatief en om actief mee te denken. De organisatie vindt het belangrijk om te beschikken over gekwalificeerde en goede medewerkers die zich continu blijven ontwikkelen.”
 
Wat wil je meegeven aan WOZ-taxateurs die momenteel niet staan ingeschreven als Register-Taxateur?
“Allereerst is het belangrijk om in jezelf te blijven investeren, het meester-gezeltraject draagt daar zeker aan bij. Het zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van hoe een en ander er in de praktijk aan toe gaat, zoals onder andere de communicatie met de burger. Ook ben ik mij veel bewuster geworden van de zes kerntaken: contracteren, rechercheren, analyseren, waarderen, rapporteren en archiveren. Na het doorlopen van het traject kan ik oprecht zeggen dat ik een volwaardig taxateur ben. Het heeft een enorm positieve invloed gehad op mijn zelfvertrouwen.”


Terug naar overzicht