Risicoverzekering of risico door verzekering?

9 oktober 2024
Publicaties

Door de aanhoudend krappe woningmarkt is het eerder regel dan uitzondering geworden dat kopers overbieden of bieden zonder financieringsvoorbehoud. Een door verzekeraars aangeboden risicoverzekering voor de koper vormt echter een groot risico voor de Register-Taxateur. Want dat vrijblijvend advies wat van de taxateur gevraagd wordt, is dat eigenlijk wel een vrijblijvend advies?

Risicoverzekering

De door verzekeraars aangeboden risicoverzekering behoedt de koper voor financiële schade wanneer de financiering niet rond komt. Dit houdt in dat niet alleen een garantstelling wordt afgegeven, maar ook dat de koper het bedrag niet terug hoeft te betalen wanneer de hypotheekaanvraag niet wordt geaccepteerd. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat de koper niet meer heeft geboden dan vooraf door de verzekeraar is aangegeven.

Om dit maximum te bepalen, vragen verzekeraars, doorgaans via een intermediair, een schriftelijke waardebepaling van een makelaar of een Register-Taxateur. Bij de aanvraag blijkt te worden gesteld dat een Register-Taxateur deze gerust kan afgeven, omdat dit hetzelfde is als het afgeven van een vrijblijvend waardeadvies in het kader van de verwerving van een verkoopopdracht.

Waardeverklaring

De stelling dat het gaat om een vrijblijvend advies is echter volstrekt onjuist. Er is in dit geval geen sprake van acquisitie voor makelaarsdiensten, maar van het schatten van en rapporteren over de waarde van een vastgoedobject. Aan deze schatting en rapportering kan in het economisch en maatschappelijk verkeer vertrouwen worden ontleend. Er is derhalve sprake van een professionele taxatiedienst, zodat moet worden voldaan aan de eisen die daaraan gesteld worden. Een waardeverklaring voldoet daar niet aan. Het is u inmiddels bekend dat het afgeven van een waardeverklaring dan ook niet is toegestaan (zie ook deze eerdere publicatie van NRVT).

Mocht u gevraagd worden om een eenvoudige waardeverklaring af te geven ten behoeve van een dergelijke verzekering, dan is het belangrijk om bovenstaande in het achterhoofd te houden. Om u te helpen om de reden van uw weigering om een waardeverklaring af te geven beter over het voetlicht te brengen, hebben wij een korte uitleg geformuleerd. Deze kunt u delen met uw potentiële opdrachtgever.

Klik hier om de uitleg te downloaden.


Terug naar overzicht