Klacht over taxatierapport in het kader van voorgenomen executieverkoop/veiling ongegrond
Dossiernummer: 22481
Datum uitspraak: vrijdag 17 maart 2023
Klager (verkoper) dient een klacht in tegen een taxateur die onzorgvuldig handelen verweten wordt. Ook twijfelt klager aan de vakbekwaamheid, objectiviteit, zorgvuldigheid en transparantie van de taxateur. Het rapport is opgesteld in het kader van een voorgenomen executieverkoop/veiling van het object door de bank. Bij de onderhandelingen over de koopprijs tussen klager (verkoper) en koper, is het door de bank verstrekte rapport als uitgangspunt genomen. Klager stelt dat er problemen zijn ontstaan bij de notariële afwikkeling, die voorkomen hadden kunnen worden als de taxateur zijn werkzaamheden naar behoren had uitgevoerd.
In het rapport is volgens klager de waarde niet op de juiste wijze vastgesteld nu sprake was van grove onjuistheden in het rapport met betrekking tot de te maken kosten voor onderhoud en reparatie. Ook duurde het te lang voordat klager het rapport ontving. Tenslotte is klager van mening dat de marktwaarde vrij van huur en executiewaarde in verhuurde staat te veel van elkaar verschillen.
De taxateur heeft hiertegen gemotiveerd verweer gevoerd en stelt dat het rapport is opgemaakt overeenkomstig de reglementen en de fundamentele beginselen van NRVT. Hij staat nog steeds achter het opgestelde rapport.
De taxateur stelt dat hij de onderhoudstoestand niet ‘matig’ of ‘slecht’ heeft genoemd en er derhalve geen sprake was van direct noodzakelijke herstelkosten. Daarnaast is in het rapport expliciet opgenomen dat een bouwkundig onderzoek nodig is en het object onderhoud nodig heeft. Verder stelt de taxateur zijn bevindingen te hebben verwerkt in een volledig taxatierapport en een geschatte waarde te hebben bepaald, onder meer onderbouwd met referenties. Hiervan heeft hij een analyse gemaakt, waarbij de verschillen tussen het object en de referentie-objecten voldoende inzichtelijk gemaakt zijn. Dat er een aanzienlijk verschil kan zitten tussen de marktwaarde van een woning die leeg staat en vrij is van huur en gebruiksrechten, en de executiewaarde van een woning die niet leeg staat en niet vrij is van huur en gebruiksrechten, is vanzelfsprekend
Tenslotte wordt door de taxateur toegelicht hoe het verloop van de procedure is geweest en welke vertragingen (een tweede bezichtiging, het ontbreken van stukken en een nadere toelichting aan NWWI) hebben geleid tot een wat langer dan gebruikelijke termijn voor het rapport definitief kon worden gemaakt.
Het tuchtcollege oordeelt dat het de taxateur kan volgen in zijn redeneringen en dat de klacht feitelijk ongegrond is.
Uitspraak in hoger beroep: Ook in hoger beroep voldoende uitleg over onderhoudstoestand, klagen over trage taxatie kan alleen de opdrachtgever
Terug naar overzicht