Taxatie gezamenlijke woning
Dossiernummer: 20200804
Datum uitspraak: donderdag 25 februari 2021
Het komt vaak voor: in het kader van een echtscheiding moet de woning worden getaxeerd. De partner die in de woning wil blijven heeft belang bij een lage waardering, de uit te kopen partner wil juist een hoge waarde. Aan de taxateur de lastige taak om niemand te vriend te willen houden, maar een reële waarde te bepalen. Ook dan kan er echter een klacht worden ingediend door de teleurgestelde (mede-)eigenaar.
Klager is niet tevreden met de taxatie van de gezamenlijke woning die in opdracht van zijn ex-partner is opgesteld. Klager vindt dat de positieve punten niet benoemd zijn. Zo komt het gerenoveerde balkon niet in het rapport voor. Ook staat er dat er deels sprake is van enkel glas, terwijl maar één raam géén dubbel glas heeft. Ook de positieve ligging komt niet aan de orde. De getaxeerde waarde komt zelfs € 30.000 lager uit dan bij de aankoop 1,5 jaar eerder.
De taxateur zegt dat hij gekozen heeft voor een foto van het terras. Dit vond hij belangrijker voor de presentatie dan het balkon. Hij heeft meer foto’s opgenomen dan vereist en heeft de woning bondig omschreven en vergeleken met referenties met een vergelijkbare locatie en oppervlak.
Het Tuchtcollege overweegt dat een opdrachtgever teleurgesteld kan zijn over de getaxeerde waarde, maar dat de taxateur zich daardoor niet mag laten leiden. Hier heeft de taxateur na inspectie een volledig rapport opgesteld. Hij heeft gebruik gemaakt van drie referenties in de directe omgeving en de verkoopprijzen gecorrigeerd aan de hand van het tijdsverloop sinds de verkoop. De waardering door de taxateur kan de marginale toets doorstaan. De omschrijving van de woning in een taxatierapport zal altijd op hoofdlijnen zijn, ook dat heeft de taxateur niet onzorgvuldig gedaan. Dat de taxateur de woning negatief heeft willen neerzetten, is volgens het Tuchtcollege niet gebleken.
De klacht wordt ongegrond verklaard.
Terug naar overzicht