Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bezoekt NRVT

9 oktober 2024
Nieuws

Kennisverdieping, beter zicht op de werkwijze van NRVT en een ‘kijkje in de keuken’ van de Register-Taxateur. Precies deze onderwerpen stonden 19 september jl. op de agenda tijdens het bezoek van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan NRVT.

Een afvaardiging vanuit het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) bezocht half september NRVT en haar medewerkers. Na een korte rondleiding volgt een kennisverdieping met bestuur en directie. “We willen met dit bezoek beter zicht krijgen op de werkwijze van het NRVT en de wijze waarop er zicht wordt gehouden op de manier en kwaliteit van het werk van de taxateurs.” vertelt Michelle Essink, Beleidsadviseur Wonen bij het ministerie van VRO. Mario Cosman, Voorzitter Bestuur NRVT en Martin van Musscher, Directeur NRVT a.i. nemen de delegatie hier gedetailleerd in mee, waarbij ook de wijze waarop NRVT handelt in het publiek belang wordt toegelicht. Het bezoek is erg positief over de inrichting van het stelsel van Permanente Educatie, maar ook het tekort aan taxateurs binnen landelijk vastgoed wordt aangestipt.

Aansluitend aan de kennisverdieping trekt men ‘het veld’ in. Register-Taxateur Leen van der Velde, Senior Taxateur bij Ooms, neemt de afvaardiging mee op pad tijdens een woningtaxatie. Dit blijkt een bijzondere taxatie, waarbij de taxatieopdracht wordt verstrekt door de notaris. Centraal staat namelijk de vraag of er wel of geen startersvrijstelling kan worden verkregen voor de overdrachtsbelasting. Een interessant gegeven voor een van de ministeriemedewerkers, zij heeft deze wet namelijk geschreven.

Tijdens de taxatie wordt de woning uitgebreid opgenomen. “Ik wil vooral laten zien dat we heel nauwkeurig te werk gaan als Register-Taxateur.”, aldus Leen. “Van het doornemen van de keuken en apparatuur, tot aan de berging, parkeerplaats en het tellen van de groepen in de meterkast. Het toepassen van de regelgeving bepaalt de lijn waarin je in iedere situatie te werk gaat.”. Ook de bewoner van de woning is tijdens de taxatie aanwezig en voorziet Leen van de nog ontbrekende VvE-gegevens.

De geluiden na afloop van de taxatie zijn enthousiast. Men is erg onder de indruk van de hoeveelheid aan factoren die leiden tot de uiteindelijke waardering. “Het was interessant om te zien hoe de taxateur het pand beoordeelde en welke aandachtspunten hij meenam in zijn taxatie.”, vertelt mevrouw Essink na afloop. Men besluit de dag op een terras in Rotterdam, waarna nog eens rustig nagepraat wordt over de taxatiewereld.

Wij zijn als NRVT erg blij met de interesse vanuit het ministerie van VRO en zien dit als een mooie bevestiging van onze belangrijke rol in het maatschappelijk verkeer. Ministeriemedewerkers: nogmaals bedankt voor jullie komst!


Terug naar overzicht