NRVT presenteert Reglement Hybride Waardering aan Centrale Raad

17 oktober 2024
Nieuws

De afgelopen jaren is de kwaliteit van taxaties in ons land sterk verbeterd. Dit uit zich onder meer in een toename van het maatschappelijk vertrouwen in taxaties. De dynamische markt waarin we ons bewegen vraagt echter om alert te blijven. Als verantwoordelijke voor het toezicht op de taxaties in de vastgoedsector is NRVT daarom voorstander van een moderne regelgeving die aansluit bij de praktijk.

Vanuit haar onafhankelijke rol heeft NRVT in 2021 via de Bureauwaardering een start gemaakt met het reglementeren van hybride waarderingen. Dit zijn waarderingen die grotendeels door computermodellen gedaan worden en uiteindelijk door een Register-Taxateur gecontroleerd worden.

Door het innovatieve karakter van de Nederlandse taxatiesector blijkt de bestaande (internationale) regelgeving niet in alle gevallen toereikend voor deze relatief nieuwe vorm van waarderen. De Bureauwaardering voldeed daarbij onvoldoende aan de vraag van de markt. Reglementering van geautomatiseerde waarderingsmodellen ten behoeve van hybride waarderen bleek door verschillen van inzicht echter een weerbarstig traject.

NRVT kan met trots zeggen dat er op 24 oktober a.s. een samen met de sector ontwikkeld Reglement Hybride Waardering ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Centrale Raad van NRVT. In de Centrale Raad zijn de verschillende maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd en worden besluiten genomen over reglementen. In het Reglement Hybride Waardering is de maatschappelijke rol van de Register-Taxateur in evenwicht met heldere verantwoordelijkheden en taken. Het vervangt de Bureauwaardering.

NRVT bedankt alle betrokkenen die dit reglement mogelijk gemaakt hebben, met name de Nederlandse Vereniging van Banken en de brancheorganisaties voor makelaars en taxateurs. Zonder hen was het laatste zetje niet mogelijk geweest. NRVT verstrekt direct na goedkeuring door de Centrale Raad informatie over het reglement zelf, de toelichting hierop en de datum van ingang.


Terug naar overzicht